Filmajánló – 2. nap (2023. szeptember 2., szombat)

2023.09.02. 09:58

Többek között két film Cannesból (A Goldman ügy; Rigó, rigó, Szederinda), egy Velencéből (Áldozat), egy Karlovy Varyból (Vörös szobák) várja az érdeklődőket szombaton – valamint két közönségtalálkozóval egybekötött vetítés, mivel a hazai tetoválóművészekről szóló dokumentumfilm (Varrat) alkotói és szereplői, valamint A nomádok hangja: Korjo Arirang rendezője is jelen lesz a vetítéseken.

A Velencében vetített, itt a Versenyprogramban látható szlovák-cseh Áldozat izgalmas dráma egy nőről, aki a család és a helyes út között vergődve keresi az igazságot. Amikor az ukrán bevándorló Irina fiát megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli roma szomszédjaikat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Cannes Filmkészítők Kéthete programjából érkező Rigó, rigó, Szederinda romantikus dráma, amelynek a művészi érzékenysége a grúz filmművészet jelentős hagyományaiból táplálkozik. A CineFest versenyfilm szokatlan könnyedséggel és humoros távolságtartással nyúl az emancipáció és a társadalmi normáknak való ellenszegülés jogának áthallásos témáihoz.

A film utolsó vetítése a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A 2023-as Cannes-i Filmkészítők Kéthete (Quinzaine des cinéastes) nyitófilmje, egyben az év egyik legjelentősebb alkotása A Goldman ügy című versenyfilm. 1976-ban Pierre Goldman második pere megosztotta Franciaországot. A szélsőbaloldali aktivistát négy rablás elkövetésével vádolták, amelyek közül az egyik két halálos áldozatot követelt. Goldman végig tagadta, hogy utóbbi ügyhöz bármi köze lett volna. Ennek a bírósági huzavonának a megfilmesítésével Cédric Kahn francia rendező erőteljesen lép be a tárgyalótermi drámák kényes műfajába.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Varrat a tetoválás és azon belül a magyar tetoválás történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól, azt vizsgálva, hogy a tetoválás miképp vált az alacsony kultúrából kiemelkedve önálló művészeti ággá. A CineDocs versenyszekcióban szereplő film vetítését közönségtalálkozó követi, amelyen számos nemzetközi hírű magyar tetoválóművész is részt vesz: Borsos ’Boris’ László, Galler ’Indián’ András, Gémes ’James’ István, Kis Brigi, Müllner Csaba és Sárközi Zsolt is válaszol a közönség kérdéseire a rendező Kempf Márta Anna mellett.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A nomádok hangja: Korjo Arirang című dokumentumfilm története 1937-re nyúlik vissza, amikor Sztálin az orosz Távol-Kelet közel kétszázezer koreai lakosát deportálta Kazahsztánba és Üzbegisztánba. Köztük volt a vlagyivosztoki Korjo Színház társulata, akik eldöntötték: megmentik és megőrzik saját kultúrájukat az új hazában. Az alkotás a Kitekintő programban látható. A vetítésen részt vesz a film rendezője, Soyoung Kim, aki a CineFest nemzetközi versenyfilmes zsűrijének tagjaként érkezett a fesztiválra, és örömmel válaszol a közönségtalálkozón a nézők kérdéseire.

A film egyetlen alkalommal látható a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A CineDocs versenyprogramban látható Két fal uralma bensőséges látlelet az ukrajnai háborúról, olyan ukrán művészek szemszögéből, akik az országukban maradtak, hogy dacolva az agresszióval továbbra is alkossanak. A kamera előtt és mögött látottak közötti határokat elmosva az amerikai Tribeca Filmfesztiválon már bizonyított, Liev Schreiber kilencszeres Emmy-jelölt színész executive produceri közreműködésével készült alkotás azt vizsgálja, mit jelent filmet készíteni a háború idején.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Karlovy Varyban bemutatott, a CineFesten versenyben látható Vörös szobák az év leginnovatívabb és leginkább zavarba ejtő mozgóképe. Ludovic Chevaliert három kiskorú lány brutális meggyilkolásával vádolják. A legtöbb emberrel ellentétben Kelly-Anne-t lenyűgözi a férfi, a megszállottjává válik, részt vesz a tárgyalásán. A valóság és a képzelet közötti határ egyre inkább elmosódik számára.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.