Programajánló – 2. nap (2019. szeptember 14.)

2019. szeptember 14. szombat 08:15

A fesztivál második napja kapásból két sztárfilmmel kecsegtet: a Szuvenír a Sundance-en és Berlinben, a Willem Dafoe és Robert Pattinson főszereplésével készült A világítótorony pedig Cannes-ban aratott ezelőtt nagy sikert. Lássuk a részletes programot!

14.00-kor a Pressburger teremben az amerikai Fényből fénybe ismétlése kezdődik, amely pályafutását a Sundance-en kezdte. A versenyfilm hősnője Sheila, a szingli anyuka egy autókölcsönzőben dolgozik, de közben időnként paranormális jelenségekre vadászik. Egy nap egy özvegy férfi arra kéri, vizsgálja meg, vajon a felesége szelleme költözött-e be a Tennessee keleti részén álló házukba. Miután egyedül nem boldogul, Sheila segítséget kér a fiától, Owentől és annak osztálytársától, az éles eszű Lucytól. Együtt próbálnak a rejtélyes jelenségek végére járni.

15.30-kor a Béke teremben a Fesztiválok találkozója rövidfilmválogatást láthatjuk. Ezúttal a Cortiin Cortile Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Catania, Olaszország) mutatkozik be öt olasz kisfilmmel (El Atraco, Salveger, Cosìin terra, Viola, Franca, Che altriocchi ti guardino).

16 órakor a Zukorban egy igazi filmkülönlegesség vár a CineDocs szekció iránt érdeklődőknek. A pörgős, látványos, izgalmas szerkesztésű film, a Jill Bilcock: Tánc a láthatatlannal igazi csemege lesz mind a filmrajongók, mind a filmkészítők számára. Jill Bilcock, az idén 71 éves világhírű ausztrál vágó nevéhez többek között olyan szuperprodukciók fűződnek, mint a Rómeó és Júlia (1996), a Moulin Rouge (2001), A kárhozat útja (2001), vagy az Elizabeth (1998) és az Elizabeth: Az aranykor (2007). Miközben megismerhetjük a ma is aktív Bilcock munkamódszerét, világhírű rendezők árulnak el kulisszatitkokat a vele való közös munkáról.

16 órakor a Pressburgerben az angol versenyfilm, a Lüktetés kezdődik. A film a kilencvenes évek elektronikus zenei világába, az úgy nevezett „rave”-partik kavalkádjába kalauzolja vissza a nézőt, amikor is a konformistább briteknek annyira elegük lett a fiatalok rendszeres „tuc-tuculásából”, hogy 1994-ben még a büntetőtörvénykönyvbe is belevették a monoton lüktetésű zene körüli gyülekezés „bűncselekményét”. Ugyanakkor ez csak a kiindulópontja a filmnek, amely valójában két skót kisvárosi fiatal valószínűtlen barátságának a diadaláról szól, mindenféle sallang nélkül, viszont rengeteg humorral ecsetelve.

16 órakor az Uránia teremben a fesztivál életműdíjas Bille Augusttal találkozhatnak a nézők. Az egyórás masterclasson a rendező örömmel beszél legnagyobb sikereiről: a hatalmas nemzetközi elismerést és díjesőt hozó Hódító Pelléről (1987), az Ingmar Bergman forgatókönyve alapján készült Legjobb szándékok (1992) című filmről, valamint a világsztárokat felvonultató A nyomorultakról (1998) és a Kísértetházról (1993). Ezt követően 17 órától Hódító Pelle látható, amely nemzetközi elismeréseket sorát – az 1988-as cannes-i Arany Pálmát, az 1989-es Golden Globe-ot, és legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat – hozta el számára. Az alkotás a XIX. században játszódik, és dániai svéd emigránsok történetét dolgozza fel.

17 órakor a Béke teremben a CineClassics keretében látható Az utolsó előtti ítélet Grunwalsky Ferenc 1979-ben forgatott filmje. A film hőse, a férfi kitüntetést kap munkahelyén, és újabb feladatot. Otthon videokazettát bámul: felesége arcát számtalan változatban, hol csak egyszerűen szép, hol kiismerhetetlen, általában szomorú, zárkózott, magányos arcot. Az asszony hazajön, veszekszenek, az asszony közli, hogy elutazik az édesanyjához. Építkezési területen keresztül jutnak el a pályaudvarra, elbúcsúznak egymástól. A férfi egy részeggel elmegy inni. Majd egy nyomozó érkezik, s közli, hogy az asszony meghalt, holttestén külsérelmi nyomokat találtak. Nyomozás, önvizsgálat, az emlékezés verziói következnek. Később kiderül, hogy álom volt a gyilkosság, a nyomozás, az öngyilkosság. Egymás meg nem értése, kínzása, a problémák néven nem nevezése, tisztázhatatlansága: ez a valóság. A vetítést beszélgetés követi az alkotóval.

18.15-kor a Szuvenírre biztosan érdemes lesz időben érkezni a Pressburgerbe, hiszen a Sundance és a Berlinale sztárfilmjéről van szó. A film hősnője, Julie rendezőnek tanul, mindeközben nyomon követjük szerelmi kapcsolatát egy drogfüggő férfival. A versenyfilm azt mutatja meg, milyen nehéz együtt élni egy szenvedélybeteg emberrel az egészséges fél nézőpontjából. A Tilda Swinton és lánya, Honor Swinton Byrne főszereplésével készült pszichológiai dráma képekkel mesél a legerősebb érzelmeinkről.

A CineDocs szekció 18.30-kor a Zukor teremben egy magyar világpremierrel folytatódik: a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjével, a Folyékony arannyal. A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás, és a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászait, és a tokaji aszút mutatja be a közönségnek. Három elszánt hősét – Szepsy István egy neves magyar borászfamília sarja, Bacsó András a Tokaj Oremus Szőlőbirtok vezetője, Alkonyi László a borászatba beleszerető hajdani bróker – közös szenvedélyük hozta össze: elkészíteni a nagy magyar bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. A vetítést közönségtalálkozó követi. A filmet ugyanezen a napon még egyszer, 20 órakor a Béke teremben is láthatjuk, ha esetleg nem férnénk be az első vetítésre.

A Szinva teraszon 19.30-tól a Sámánok a nyugati civilizáció szorításában vár ránk, majd 20 órától a The Dawn Wall kezdődik, egyaránt a CineFest Adventure programsorozat keretében. 2015-ben két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson az egész világot lenyűgözte azzal, hogy megpróbálták a lehetetlen: megmászni a Dawn Wallt, a Yosemite Nemzeti Park ikonikus sziklája, az El Capitan 910 méteres falát. Az elszántság és a megszállottság határmezsgyéjén mozogva Caldwell és Jorgenson hat évet töltött el azzal, hogy centiméterről centiméterre megtervezte és begyakorolta az utat. A végső próbálkozásnál már az egész világ őket figyelte. A film bemutatja napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének a kulisszatitkait. A vetítési helyszínen nincsenek székek és szabadtéri vetítés, így ülőpárna és ennek megfelelő öltözet ajánlott.

Az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik slágere volt A világítótorony, ma 21 órától a Pressburger teremben pedig a világon az elsők között végre mi is megnézhetjük. A versenyfilm egy tengerbe nyúló kis sziklán lévő világítótoronyba kalauzol. Ide érkezik hosszú gyalogút után szolgálatra két nem túl bizalomgerjesztő fickó: a tapasztalt öreg (Willem Dafoe), és a korábban favágóként dolgozó újonc segédje (Robert Pattinson). A vágyaik, a félelmeik, a szuggesztív környezet és persze a magány egyre nagyobb hatással lesz az elméjükre.

21 órától az Uránia teremben a Kisjátékfilm versenyprogram második blokkja látható, ezúttal francia, amerikai, spanyol, belga, olasz és svájci filmekkel.

A Zukor teremben 21 órától a CineDocs talán legkülönlegesebb premierje, a Chris, a svájci látható. A délszláv háború idején egy svájci haditudósító, Christian Würtenberg, rejtélyes körülmények között az életét vesztette. Anja Kofmel, aki ekkor még csak kislány volt, húsz évvel később úgy döntött, hogy megpróbálja kinyomozni, mi történt valójában a rajongásig szeretett unokatestvérével. A film egy izgalmas utazás története, amelynek rendező-főszereplője a titok megfejtése érdekében különleges érzékkel keveri a lírai animációt, az archív felvételeket és a dokumentarista napló módszerét.

Este 10-kor a Béke teremben az első kisjátékfilmes versenyblokk ismétlése kezdődik. A hatfilmes válogatás görög, ausztrál, francia-belga, svájci, lengyel és amerikai alkotók kisfilmjeit tartalmazza – utóbbi ráadásul nem más, mint az idén Oscar-díjat nyert Bőr, így mindenképp érdemes lesz beülni rá.

A Kitekintő szekcióból 23 órától a Pressburger teremben a kanadai Denis Côté új filmjét, a Szellemvárosi Antológiát láthatjuk. Egy vidéki kisvárosban járunk, valahol Québec-ben. A 215 fős kistelepülés egyik lakója, az ifjú Simon Dubé autóbalesetet szenved. A városka lakóit sokkolja a hír, de beszélni senki nem akar a tragédiáról. A polgármester kategorikusan kijelenti, hogy ezen a vidéken az emberek maguk is képesek megbirkózni azzal, amit az élet hoz. És valóban, az emberek próbálják feldolgozni a történteket, de aztán furcsa, néma idegenek bukkannak fel a városban. Kik ezek? Mi történik itt? A film korábban a Berlinale-n mutatkozott be. A vetítés után a rendező személyesen várja a közönség kérdéseit.

23.15-kor az Urániában Hans Petter Moland, a nagy sikerű Az eltűnés sorrendjében, illetve annak amerikai újrafeldolgozása, a Dermesztő hajsza rendezőjének legújabb filmje, Lótolvajok ismétlése látható a Kitekintő szekcióból. A mindig kiváló Stellan Skarsgård hatvanas éveiben járó özvegy férfit alakít, aki egy észak-norvég faluba vonul vissza a civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, korábban ismerősök voltak. Felidézik a régi idők emlékeit, amikor a férfi tinédzser volt. Apjával az egész nyarat egy folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a kemény favágó munkát, valamint az első szerelem élményét is. De az idill mögött szörnyű titkok és tragédiák is árnyalják a múltat, valamint kettejük kapcsolatát.

A Béke teremben éjfélkor a CineDocs szekció versenyfilmje, a Jegy a holdra ismétlése kezdődik. A szovjet-amerikai űrverseny kellős közepén, a vasfüggöny két oldalán közel százezer ember csatlakozott a Pan Am légitársaság első holdutazásához. Ma már pontosan tudjuk, hogy néz ki a Hold, de még mindig újabb űr-küldetésekről álmodunk. A dokumentumfilm felteszi a kérdést: vajon a „Hold-generáció” álmai és céljai azonosak voltak a mieinkkel?