/* Lightbox Caption */

Programajánló – 5. nap (szeptember 18.)

2018. szeptember 18. kedd 09:18
A fesztivál ötödik napján az egyik versenyfilmben a norvégiai Utoya szigeten történt terrortámadás képei elevenednek meg letaglózó hitelességgel, de a napi programba egy akciófilmes workshop és Nick Hornby regényadaptáció is belefért.

A Béke teremben 14 órakor Az akció hatalma: Trükkök és vizuális effektek címmel nyilvánosan látogatható workshop veszi kezdetét. Többek között egy veterán kaszkadőr, akciófilmrendező, színész, operatőr és utómunka szakértő beszélnek és tartanak bemutatót az akciójelenetek forgatásáról, azok kihívásairól, nehézségeiről és a felhasznált speciális effektusokról.

16.00-kor a Pressburger teremben az Új-zélandi versenyfilm, Az elveszett egy hideg, isten háta mögötti tájra kalauzol. Két idegen próbálja itt a romjaiból felépíteni az életét. A fiatal férfi próbaidőn van. Éveket töltött börtönben, miután megkísérelt bosszút állni azon, aki elgázolta, majd sorsára hagyta barátnőjét. A nőt egy otthonától távoli pszichiátriai intézetben kezelték. A két megtört ember útjai a hegyekben találkoznak.

16 órakor a Zukor teremben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon már nagy sikert arató Ne hagyj nyomot! ismétlése látható. A sztori hősnője, a 15 éves Tom és apja, Will, egy erdőben él Portland határában. A társadalomból való önkéntes kivonulásuk olyan egyszerű örömökkel teli életet biztosít nekik, amit nem szennyez be a civilizáció. Debra Granik (Winter’s Bone – A hallgatás törvénye) rendezőnő filmje természetesen eljátszik a gondolattal, hogy mi történik akkor, amikor mégis szembesülnek a külvilággal.

Az Uránia teremben 17 órakor kezdődik a Hongkongi Filmnapok keretében Wong Kar-wai rendkívül látványos és jól ismert eposza, A nagymester. Az alkotás a kora délutáni, speciális effektusok és akciójelenetek körül forgó beszélgetéshez kapcsolódva kerül vetítésre.

A Béke teremben 17 órakor indul az Otthonunk Miskolc Program, amelynek célja helyi, vagy helyi kötődésű alkotók munkáit elhozni a nagyközönségnek. A program szervezői minden évben kutatják a miskolci tehetségeket, a miskolci vagy borsodi történeteket. Az Otthonunk Miskolc idén igazi filmcsemegéket kínál. A miskolci Lacza Zsókának gyermekkori álma volt az, hogy eljusson Afrikába, hogy valamiképp segítse az ott élőket. Az ugandai árvaházban töltött időről készült a Pearl of Hope című dokumentumfilmje. Ezt követően, 18 órától Kerényi László rendezésében láthatjuk a Misa – Koncert Ukrajnában című filmet, ami Vihula Mihajlo gitárművész, zeneszerző, zenetanár ukrán koncertútjáról szól. A 2005 óta Miskolcon élő művész nem egyedül utazott, a Gergely Péter Pál karmester vezette Cantus Agriensis és Cardinal Mindszenty Kórus is elkísérte. Vihula Mihajlo önálló gitáresten lépett fel, a kórus pedig a műsorát egy eddig méltánytalanul elfeledett kárpátaljai magyar zeneszerző, Márton István emlékének szentelte.

A Pressburger teremben 18.15-kor a szlovén versenyfilmet tekinthetjük meg. Az Ok-okozatban a tizennyolc éves Andrejt problémás viselkedése miatt javítóintézetbe küldik. Ott ismerkedik meg Željkóval, aki a bentlakók informális vezére. Miután rájön Andrej titkára, Željko egyre inkább kihasználja az új fiút. Andrejnek azonban egy idő után szembe kell néznie saját lelkiismeretével és erkölcsi elveivel, végül pedig a fiúnak meg kell hoznia a sorsfordító döntést: Željko és az általa kínált felelőtlen élet az ő útja vagy elutasítja azt és inkább hű marad önmagához?A film után közönségtalálkozó az alkotókkal. Jelen lesz Darko Štante rendező-forgatókönyvíró, Gasper Markun színész, Jerca Jerič és Andraž Jerič producerek, valamint Sara Gjergek vágó.

18.30-kor a Zukor teremben egy vígjáték, Nick Hornby regényének adaptációja, a Meztelen Juliet indul. A történet középpontjában Tucker Crowe (Ethan Hawke) áll, a ’90-es évek kezdetének egyik legendás rockere, aki – miután egész kis rajongói szektát gyűjtött maga köré – egyszerűen eltűnt. Egy előadás közepén kisétált a minneapolisi „The Pit” klubból és többé senki nem látta színpadon. A legenda azonban tovább élt.

Az Uránia teremben 20 órától a Kisjátékfilmes versenyszekció immár ötödik blokkja következik, amelyben ezúttal spanyol, belga, angol, iráni és német alkotók munkáival ismerkedhetünk.

20 órától a Béke teremben a CineNewWave első etapja indul. E kifejezetten magyar (magyarországi) fiatal alkotók részére kiírt versenyprogram keretében kisjáték- és rövid animációs filmek nevezett, és a programba végül beválogatott alkotásait láthatjuk.

21 órakor a Pressburger teremben a norvég nagymester, Erik Poppe Utoya: július 22 című drámája látható. A film markáns, művészi és hatásos formája annak, hogy hét év után hogyan lehet beszélni hetvenhét fiatal életet kioltó terrorcselekményről. 2011-ben ennyi ember vesztette életét Norvégiában egy kegyetlen támadás során. A film az oslói bombázással indul, majd egyetlen beállítással rekonstruálja az utoyai mészárlás hetvenkét percét. Az egyetlen snittben rögzített mozgókép maga az őrület, a paranoia, érzelmek tömege és igazi sokk a nézőknek. A borzalmakat egy tinédzser lány szemszögéből látjuk. Amikor elszabadul a pokol, a lánynak két célja van: menekülni és megtalálni a húgát.

A Zukor teremben 21 órakor az amerikai Keresés indul. A szinte teljes mértékben a számítógép képernyője előtt játszódó filmben David Kim rájön, hogy a lánya, Margot eltűnt. Ahogy az előzményeket böngészi a számítógépen, illetve felkeresi azokat, akik – elvben – közel álltak a lányhoz, Davidnek rá kell ébrednie, hogy Margot korántsem volt olyan tökéletes, mint amilyennek látszott.

22 órakor az Uránia teremben kezdődik a Gyújtogatók. Murakami Haruki művét a koreai rendezőóriás Lee Chang-Dong álmodta vászonra lélegzetelállító mesterművében. Dzsongszu, az alkalmi kihordófiú és Hemi, a csillagszemű bombázó gyerekkoruk óta először újra találkoznak. Mi több, Hemi a cicáját is a fiúra bízza, amíg ő Afrikába utazik. Ám Hemi egy titokzatos és dúsgazdag fiúval, Bennel tér onnan haza és egy furcsa szerelni háromszög veszi kezdetét. Ben egy görbe estén bevallja, mi a titkos kedvtelése. A Gyújtogatók először a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, ahol megőrült érte a kritika.

22 órakor a Béke teremben a Kisjátékfilmes szekció negyedik blokkja másodszor, és egyben utoljára tekinthető meg, argentin, francia, kolumbiai, orosz, kanadai, bosnyák és két spanyol rendezők filmjeivel.

Heavy túra 23 órakor a Pressburger teremben némi oldásként szolgál a sok komor téma után. A vígjátékban egy fiatalember úgy próbál úrrá lenni félelmein, hogy Finnország legismeretlenebb heavy metal zenekarát, az Impaled Rektumot bejuttatja Norvégia legmenőbb metal fesztiváljára. Van itt minden: heavy metal, sírrablás, viking mennyország és fegyveres konfliktus Finnország és Norvégia között.

Kapcsolódó film vetítések:

A nagymester (Yi dai zong shi)
Director: Kar-Wai Wong
130 perc
2018. szeptember 18. kedd 17:00 Uránia terem (premier)
Az elveszett (Stray)
Director: Dustin FENELEY
Új-Zéland
104 perc
2018. szeptember 17. hétfő 18:15 Pressburger terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
2018. szeptember 18. kedd 16:00 Pressburger terem (ismétlés)
2018. szeptember 21. péntek 22:00 Béke terem (ismétlés)
Gyújtogatók (Beoning)
Director: Chang-dong LEE
Dél-Korea
148 perc
2018. szeptember 16. vasárnap 21:00 Pressburger terem (premier)
2018. szeptember 18. kedd 22:00 Uránia terem (ismétlés)
2018. szeptember 22. szombat 21:00 Zukor terem (ismétlés)
Heavy túra (Hevi reissu)
Director: Juuso LAATIO, Jukka VIDGREN
Finnország, Norvégia
92 perc
2018. szeptember 17. hétfő 21:00 Pressburger terem (premier)
2018. szeptember 18. kedd 23:00 Pressburger terem (ismétlés)
2018. szeptember 19. szerda 23:00 Uránia terem (ismétlés)
Keresés (Searching)
Director: Aneesh CHAGANTY
Amerikai Egyesült Államok
102 perc
2018. szeptember 17. hétfő 18:30 Zukor terem (premier)
2018. szeptember 18. kedd 21:00 Zukor terem (ismétlés)
Meztelen Juliet (Juliet, Naked)
Director: Jesse PERETZ
Amerikai Egyesült Államok
105 perc
2018. szeptember 18. kedd 18:30 Zukor terem (premier)
2018. szeptember 19. szerda 21:00 Zukor terem (ismétlés)
Ne hagyj nyomot! (Leave No Trace)
Director: Debra GRANIK
Amerikai Egyesült Államok
109 perc
2018. szeptember 15. szombat 16:00 Pressburger terem (premier)
2018. szeptember 16. vasárnap 14:00 Pressburger terem (ismétlés)
2018. szeptember 18. kedd 16:00 Zukor terem (ismétlés)
Ok-okozat (Posledice)
Director: Darko ŠTANTE
Szlovénia, Ausztria
95 perc
2018. szeptember 18. kedd 18:15 Pressburger terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
2018. szeptember 19. szerda 16:00 Pressburger terem (ismétlés)
2018. szeptember 20. csütörtök 16:00 Zukor terem (ismétlés)
2018. szeptember 23. vasárnap 18:30 (ismétlés)
Utoya, július 22. (Utøya 22. juli)
Director: Erik POPPE
Norvégia
90 perc
2018. szeptember 18. kedd 21:00 Pressburger terem (premier)
2018. szeptember 19. szerda 23:00 Pressburger terem (ismétlés)