Iránytű

2023. augusztus 05. szombat 16:13

Az Iránytű dokumentumfilmes blokk az idén 20 éves Kunt Ernő Képíró Műhelyre koncentrál. A műhely alapítói fontosnak tartják a vizuális antropológia felfogásának, módszertanának minél szélesebb körben való ismertetését, népszerűsítését, akár a felsőoktatásról, akár az ismeretterjesztés szintjén a középfokú oktatásról legyen szó.

A Kunt Ernő Képíró Műhely fontosnak tekinti annak hangsúlyozását, hogy a vizuális antropológiában sokkal inkább lényegesek azok a természetes határok és régiók, melyek országhatárokon átnyúlva definiálják egy-egy térség kulturális egységét. Kiemelten jelentős kérdés ez a Műhely „szülőhelyén”, Miskolcon, Északkelet-Magyarország leszakadó térségeiben, ahol a kulturális másságok kezelése mind a mai napig megoldatlan.

A 2003-ban alapított Műhely – annak ellenére, hogy tagsága minden tekintetben a sokszínűséget képviseli –, a vizuális antropológiáról való felfogásában egységes: a Kunt Ernő által megálmodott és elindított „miskolci iskola” híve. Ez a felfogás ugyan részben különbözik a hagyományos antropológiai filmes elméletektől, gyakorlatoktól, de sokkal inkább ezen nézetek kelet-európai szintézisének tekinthető, mintsem alapvetően új módszernek. Tudomásul véve azt a tényt, amin változtatni, árnyalni kíván, hogy az antropológia túlnyomóan a verbalizmus felé tolódott el, s mára már ez a tudományosság gyakorlatilag egyetlen elfogadható színtere, a Műhely tagjai olyan antropológiai filmek készítésére törekednek, melyek mind az antropológia, mind a filmművészet szempontjából megfelelnek az elvárásoknak.

Az Iránytű program filmjei és a vetítési időpontok:

NÉGY LÁBBAL A FÖLDÖN, rendezte: RUSZKAI Nóra
09.06. 19:00, Béke terem
A film helyszíne Miskolc, főszereplője három nő, akik egy földcsuszamlás következtében félig megsemmisült állatmenhelyüket próbálják fenntartani. Emellett a bürokrácia és a társadalmi közöny útvesztőjében lavíroznak, hogy felépíthessenek egy új menhelyet. A film hat éven keresztül követte több fronton vívott küzdelmüket Miskolctól Németországig, a régi menhely összeomlásától az új felépítéséig.

TERVEK NÉLKÜL SEMMIK LESZÜNK, rendezte: OSGYÁNI Gábor
09.07. 19:00 Béke terem
Miskolc-Lyukóvölgyben nehéz sorsú emberek próbálnak megküzdeni a mindennapok kihívásaival. Egy külső segítő elhatározza, hogy jobbá teszi az életüket. Saját élettapasztalatára építve terveket sző, lelkesít, cselekvést generál, tetteit pusztán a jó szándék vezérli. De vajon elegendő lesz mindez ahhoz, hogy sikert érjen el, és a szegénységben élő emberek változtatni tudjanak sorsukon?

AZ EMBER NÉHA KÉPPÉ VÁLIK – TÖREDÉKEK KUNT ERNŐ PORTRÉJÁHOZ, rendezte: GULYÁS Gyula, R. NAGY József
09.08. 17:00 Béke terem
1994-ben, 46 esztendősen hunyt el Kunt Ernő, a hazai antropológia egyik első, iskolaalapító mestere. Kultúrakutatóként azt vallotta, hogy saját magunk, a mellettünk élő mások, illetve az idegenek megismerése olyan komplex feladat, amely sok tudomány módszerét kell, hogy ötvözze. Elismert néprajzkutatóként, pszichológusként, thanatológusként irányult a figyelme a vizuális antropológia felé. Arra törekedett, hogy más kultúrák kutatásával jobban megismerhessük saját magunkat. A jelenkor jellegét vizsgálva egyre nagyobb súlyt helyezett a vizuális kommunikáció és önkifejezés kreatív megfigyelésére. A kutatás, gyűjtés, tanulmányírás, előadás mellett maga is rajzolt, festett, fotografált és filmezett. Munkásságát számos, alapműnek minősülő könyv, fotósorozat, film, s a Miskolci Egyetemen általa alapított és létrehozott iskola, a Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet jelzi. A film különféle jellegű és minőségű, túlnyomórészt amatőr filmkészítők által rögzített töredékekből tevődik össze.

Mindhárom vetítést közönségtalálkozó követi az alkotókkal. A fenti vetítések ingyenesen látogathatók.