Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2023

Németországban született, az anyja francia, az apja íramerikai, ő egy legendás dán rendező gyermekének a keresztapja, volt felesége (és első rendezésének főhőse) délszláv: Jean-Marc Barr igazi határjáró, és ez művészetében is megjelenik. A francia és angol nyelvű, illetve legkülönbözőbb nemzetiségű filmekben egyaránt magától értetődő természetességgel játszó színész nem veszítette el azt a csibészes mosolyt, amely 1988-ban A nagy kékségben világhírűvé és egy nemzedék bálványává tette. Luc Besson alkotása, melyben Barr mellett Jean Reno és Rosanna Arquette játszotta a főszerepet, a 80-as évek legsikeresebb filmje volt hazájában – és azóta is ez az egyik legemlékezetesebb francia film. Hollywoodi sztár is lehetett volna, de ő Európában maradt. Lars Von Trierfilmben 1991-ben játszott először, az Európa egy hosszú barátság kezdetét is jelöli. Olyan közös filmek követték ezt, mint a cannes-i Nagydíjas Hullámtörés, az Arany Pálma- díjas Táncos a sötétben, a Dogville, a Főfőnök vagy A nimfomániás. Első rendezése, a Szeretők lett az első nem dán film, amely a Dogma 95 pecsétjét viseli. Aki egyszer is látta ezt a gyönyörű szerelmi történetet – a főszerepeket Elodie Bouchez és Sergej Trifunović alakítja –, nem felejti a filmet. Három rendezés és mintegy hetven szerep után Jean-Marc Barr, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke továbbra is rendkívül aktív – nemcsak színészként és rendezőként, hanem fotósként és elkötelezett környezetvédőként is. Jean-Marc Barr az Európai Mozi Nagykövete-díjat szeptember 2-án este, A nagy kékség vetítése előtt veszi át.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2021

„Gyerekként arról álmodoztam, hogy olimpiai bajnok leszek… Egy kicsit vívtam, lovagoltam, de éppolyan szívesen hegedültem és táncoltam is. És ha valaki mindent akar csinálni, nem lehet más, mint színész” – nyilatkozta egyszer a lengyel filmművészet talán legismertebb arca, aki húszéves kora, 1965 óta játszik nagy szerepeket. Főleg lengyel és európai filmekben, bár milliók látták Angelina Jolie partnereként is a Salt ügynökben. Az életmű-Oscardíjas Andrzej Wajda emblematikus színésze A légiótól a Minden eladón és a Tájkép csata utánon, a Nyírfaligeten és a Menyegzőn át a Pan Tadeuszig emlékezetes alakok sorát formálta meg a rendezőóriás filmjeiben. Együttműködésük egyik csúcsteljesítményét, az 1976-ban Oscardíjra jelölt káprázatos eposzt, Az ígéret földjét a CineFest nézői is láthatják. Jancsó Miklós több filmjében is szerepelt, de ő játszotta az egyik főszerepet az Oscar-díjjal és Arany Pálmával kitüntetett A bádogdob című filmben is. Szinte oldalakat töltene meg partnereinek felsorolása a legendás elődtől, Zbigniew Cybulskitól Daniel Day-Lewisig, Barbara Sukowától Andrzej Sewerynig, Fanny Ardant-tól Hanna Schygulláig, Jeanne Moreau-tól Julia Ormondig.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az európai mozi 2021-es nagykövetének járó díját Daniel Olbrychski a fesztivál nyitóünnepségén veszi át.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2019

Tennessee Williams szerint Vanessa Redgrave „korunk legnagyobb színésznője”. Az Oscar- és Golden Globe-díjas, Emmy- és Tony-díjakkal, a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb női alakítás díjával, a Screen Actors Guild Awarddal és a Brit Filmakadémia díjával (hogy csak a legfontosabbakat említsük) kitüntetett művészről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Hatszor jelölték Oscar-díjra, olyan legendás rendezőkkel dolgozott együtt több évtizedes pályafutása során, mint például Tony Richardson, James Ivory, Karel Reisz, Fred Zinnemann, Joe Wright, Sidney Lumet, Richard Attenborough és Michelangelo Antonioni. Éppúgy királynőként uralja a színpadot, mint a filmvásznat. A Redgrave-művészcsalád tagjaként (édesapja a nagy színész, Sir Michael Redgrave) korán kapcsolatba került a színházzal és a filmmel.Az UNICEF jószolgálati nagykövete felejthetetlen alakítást nyújtott Isadora Duncan szerepében éppúgy, mint a Juliában, az Ó, az a csodálatos háborúban és a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben, a Mission: Impossible-ben és a Szellem a házban című remekműben – hogy csak néhány filmet emeljünk ki több száz szerepe közül.

VANESSA REDGRAVE ÉS FRANCO NERO AZ EURÓPAI MOZI NAGYKÖVETE-DÍJAT SZEPTEMBER 19-ÉN 18:30-KOR VESZIK ÁT A MŰVÉSZETEK HÁZA PRESSBURGER TERMÉBEN.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2019

Az acélos tekintetű, kék szemű olasz színész számára az áttörést az 1966-os Django hozta meg – Sergio Corbucci italowesternje kultfilm lett, több folytatása is készült, és olyan rendezőket inspirált, mint Quentin Tarantino. A 2012-es Django elszabadulban, melyet Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz és Jamie Foxx főszereplésével forgatott Tarantino, Nero, a legenda egy cameo-szerepben tűnik fel újra. A 1967-es Camelotban a nem kevésbé legendás Sir Lancelotként jelenik meg. Itt játszott először Vanessa Redgrave-vel, akivel egymásba szerettek, és nem sokkal később gyermekük született. Az Oscar-díjas színésznőt Franco Nero 2006-ban vette feleségül. Százezrek emlékeznek Damiano Damiani maffiafilmjeire az 1970-es évekből, például az Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek és a Miért ölnek meg egy bírót? címűekre, továbbá a Keomára, a Mint a bagoly nappalra (melyben Nero 2015-ös életműdíjasunkkal, Claudia Cardinaléval játszik), és a Querelle-re meg a Tristanára, Rainer Werner Fassbinder és Luis Buñuel remekeire. De nem feledkezhetünk meg a Honfoglalásról és a Sacra Coronáról sem, melyeket Koltay Gáborral készített, és a Még drágább az életed főgonoszáról sem, ahol Bruce Willisszel játszott együtt. 2005-ben Forever Blues címmel rendezőként is bemutatkozott, 2008-ban Almási Tamás Mario, a varázsló című filmjének főszerepét alakította, 2017-ben pedig a John Wick-széria második felvonásában tűnt fel – hogy csak néhány szerepet említsünk Franco Nero több mint kétszáz alakítása közül.

Az európai mozi nagykövete díj átadása és a Django című film vetítése Franco Nero jelenlétében szeptember 19-én lesz 18.30-kor.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2018

Krzysztof Zanussi hosszú és páratlanul sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannesban, jelölték Golden Globe-díjra és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot. Zanussit, az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakját szinte csak szuperlatívuszokkal lehet jellemezni. Ő talán az egyik legintellektuálisabb, a legműveltebb, a legtisztábban, a legszenvtelenebbül (ugyanakkor gyakran érzelmesen és szenvedélyesen) fogalmazó, a legfelkészültebb, a legtöbb nyelven beszélő filmrendező. Hősei, kapcsolataikban és önmagukban is – többnyire éppen Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban – a tiszta, erkölcsös, az aktuális kortól és társadalomtól független, teljes élet lehetőségét keresik.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2017

Magda Vášáryová 19 évesen játszotta el a Markéta Lazarova című cseh film főszerepét. A majdnem három órás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás a 60-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon – felújított kópiájának premierje néhány éve igazi szenzáció volt. A színésznő nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2016

Juliette Binoche az egyetlen színésznő, aki Velencében, Berlinben és Cannes-ban is elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat. Velencében a Három szín: Kék főszerepéért tüntették ki. Berlinben Az angol betegben játszott szerepéért, Cannes-ban pedig Abbas Kiarostami Hiteles másolatának főszerepéért. Az angol beteg nyolc Oscar-díjából egy szintén az övé lett: Hana, a kanadai ápolónő megformálása karrierjének egyik legnagyobb sikere. A Kék és Az angol beteg nemzetközi sztárrá, a világ egyik legismertebb színészévé tették. A nagy rendezőegyéniségek mindig fontosak voltak a számára: Michael Haneke remekművei, az Ismeretlen kód és a Rejtély elképzelhetetlenek nélküle, de dolgozott, többek között, Amos Gitai-jal (Kivonulás), Jacques Rouffioval (A sógorom megölte a nővéremet), Louis Malle-lal (Végzet), Lasse Hallströmmel (Csokoládé – Oscar-jelölés), John Boormannal (Az én hazámban), Santiago Amigorenával (Néhány nap szeptemberben), Olivier Assayasszal (Sils Maria felhői) és David Cronenberggel (Cosmopolis). Ő nemcsak egy színésznő, hanem igazi sztár, európai sztár: példakép és igazodási pont sokaknak.