Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2018
Krzysztof Zanussi hosszú és páratlanul sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannesban, jelölték Golden Globe-díjra és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot. Zanussit, az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakját szinte csak szuperlatívuszokkal lehet jellemezni. Ő talán az egyik legintellektuálisabb, a legműveltebb, a legtisztábban, a legszenvtelenebbül (ugyanakkor gyakran érzelmesen és szenvedélyesen) fogalmazó, a legfelkészültebb, a legtöbb nyelven beszélő filmrendező. Hősei, kapcsolataikban és önmagukban is – többnyire éppen Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban – a tiszta, erkölcsös, az aktuális kortól és társadalomtól független, teljes élet lehetőségét keresik.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2017
Magda Vášáryová 19 évesen játszotta el a Markéta Lazarova című cseh film főszerepét. A majdnem három órás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás a 60-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon – felújított kópiájának premierje néhány éve igazi szenzáció volt. A színésznő nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is.

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2016
Juliette Binoche az egyetlen színésznő, aki Velencében, Berlinben és Cannes-ban is elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat. Velencében a Három szín: Kék főszerepéért tüntették ki. Berlinben Az angol betegben játszott szerepéért, Cannes-ban pedig Abbas Kiarostami Hiteles másolatának főszerepéért. Az angol beteg nyolc Oscar-díjából egy szintén az övé lett: Hana, a kanadai ápolónő megformálása karrierjének egyik legnagyobb sikere. A Kék és Az angol beteg nemzetközi sztárrá, a világ egyik legismertebb színészévé tették. A nagy rendezőegyéniségek mindig fontosak voltak a számára: Michael Haneke remekművei, az Ismeretlen kód és a Rejtély elképzelhetetlenek nélküle, de dolgozott, többek között, Amos Gitai-jal (Kivonulás), Jacques Rouffioval (A sógorom megölte a nővéremet), Louis Malle-lal (Végzet), Lasse Hallströmmel (Csokoládé – Oscar-jelölés), John Boormannal (Az én hazámban), Santiago Amigorenával (Néhány nap szeptemberben), Olivier Assayasszal (Sils Maria felhői) és David Cronenberggel (Cosmopolis). Ő nemcsak egy színésznő, hanem igazi sztár, európai sztár: példakép és igazodási pont sokaknak.