Otthonunk Miskolc

2019. szeptember 15. vasárnap 16:02
Az immár hagyománnyá vált Otthonunk Miskolc program célja helyi vagy helyi kötődésű alkotók munkáit elhozni a nagyközönségnek. A szervezők minden évben kutatják a miskolci tehetségeket, a miskolci vagy borsodi történeteket. Az Otthonunk Miskolc idén igazi filmcsemegéket kínál.

A CineFest Miskolc minden évben ösztöndíj formájában segíti egy tehetséges, a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológia Tanszékén tanuló hallgató filmjének elkészültét. Idén Mucsi Eszter GulyásSzusi című filmjének elkészültét segítettük, ami szeptember 17-én, 18 órakor látható a Béke teremben. A film 8 olyan magyar művészt mutat be, akik valamilyen japán művészeti ágban értek el sikereket. Hogyan fogadja a műveiket a Magyar, illetve a japán közönség, mennyire tekinthető japánnak az, amit csinálnak, és magyarosodott-e.

Török Eszter rendezése, a Jegyzetek Dr. Halmay Béláról az Uránia teremben látható szeptember 18-án 16 órakor, illetve ugyanaznap 23.30-kor. Dr. Halmay Béla, 1935 és 1938 között volt Miskolc polgármestere. Unokája Honti Béla mesél nagyapjáról, a családról. Emlékei fotókon, rajzokon elevenednek meg. A film után közönségtalálkozó lesz az alkotókkal.

Gergelyffy György és Papp M. Bori filmje, a Muzskolc személyes valóságfilm, ami zenés miskolci villamosutazásra invitálja a nézőket. Míg a villamos végighalad a városon, emblematikus helyeken és egyszerű megállókon, számos helyi muzsikus zenéje segítségével vall Miskolcról, a miskolciságról. Az egészet lírai képi keretbe foglalja a város, s a benne való utazás. A közönségtalálkozóval összekötött vetítés szeptember 18-án lesz 16.30-kor az Uránia teremben, majd ugyanaznap este ismétlés a Jegyzetek Dr. Halmay Béláról után.

A Cremonai hegedűk, miskolci zenészek a CineFestre sokadszor visszatérő Kerényi László rendezése. Mostani filmje Cremona és Miskolc zenei kapcsolatáról, egy különleges vendégszereplésről szól. A miskolci Egressy- Erkel Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara Gergely Péter Pál karmester vezetésével, 2017 októberében egy koncert meghívásra Olaszországba, Cremonába utazott. Cremona a hegedű szülőföldje, máig a vonós hangszerek készítésének fővárosa. 160 hegedűkészítő mester dolgozik itt, Stradivári nyomdokain. A miskolci fiatal zenészek vendégszereplését, a Cremonában élő, magyar származású Kónya István, vagy, ahogy az olaszok ismerik, StefanoConia hegedűkészítő mester szervezte, segítette. A 2017-es koncert különlegessége az volt, hogy a zenekar vonósai, a mai cremonai mesterek által készített hegedűkön, csellókon játszhattak. A szeptember 19-én, este 7-kor az Urániában látható film után közönségtalálkozó lesz az alkotókkal.

A programsorozat szakmai felügyeletét a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológiai Tanszéke látja el.

Kapcsolódó film vetítések:

CREMONAI HEGEDŰK, MISKOLCI ZENÉSZEK
Rendező: KERÉNYI László
MAGYARORSZÁG
79 perc
2019. szeptember 19. csütörtök 19:00 Uránia terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
JEGYZETEK DR. HALMAY BÉLÁRÓL
Rendező: TÖRÖK Eszter
MAGYARORSZÁG
10 perc
2019. szeptember 18. szerda 16:00 Uránia terem (premier)
2019. szeptember 18. szerda 23:30 Uránia terem (ismétlés)
A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
MUZSKOLC
Rendező: GERGELYFFY György, PAPP M. Bori
MAGYARORSZÁG
20 perc
2019. szeptember 18. szerda 16:30 Uránia terem (premier)
2019. szeptember 18. szerda 23:30 Uránia terem (ismétlés)
A film után közönségtalálkozó az alkotókkal

Kapcsolódó programok: